Φορητό τρυπάνι

Από Αποεμπορευματοποίηση
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τα εργαλεία που λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες είναι τα καλύτερα εργαλεία που μπορεί κάποιος να βρει στα σκουπίδια. Κι αυτό διότι ο πιο συνηθισμένος λόγος για να πετάξεις ένα φορητό ηλεκτρικό εργαλείο είναι η πεθαμένη μπαταρία του κι όχι κάποιο ελάττωμα στο ίδιο το εργαλείο. Τα περισσότερα από αυτά τα εργαλεία μέχρι πριν λίγο καιρό χρησιμοποιούσαν μπαταρίες Ni-Cd και Ni-Mh καθώς αυτού του τύπου οι μπαταρίες μπορούσαν να αντέξουν σε υψηλούς ρυθμούς αποφόρτισης που για τις μπαταρίες λιθίου δεν είναι γενικά πολύ ευχάριστοι. Επιπλέον ήταν πολύ πιο φθηνές. Το πρόβλημα με αυτές τις μπαταρίες (και ειδικα τις Ni-Cd) ήταν τα φαινόμενα μνήμης που είχαν με αποτέλεσμα να ψοφάνε εξαιρετικά πιο εύκολα απότι έγραφε ο κατασκευαστής.

Τις μπαταρίες Ni-Cd θεωρητικά θα πρέπει να τις ξεφορτίζεις τελείως πριν τις επαναφορτίσεις. Αλλά ένα ηλεκτρικό εργαλείο με μισο-άδεια μπαταρία δεν είναι ακριβώς χρήσιμο, ειδικά εάν σε αφήσει στα κρύα του λουτρού. Έτσι πολύ συχνά, οι μπαταρίες έχαναν γρήγορα τη φόρτισή τους, με αποτέλεσμα το ηλεκτρικο εργαλείο να γίνεται άχρηστο καθώς δούλευε με πολύ λιγότερα volt από αυτά που ο κατασκευαστής προέβλεπε όταν ήταν καινούργιες οι μπαταρίες.

Κι έτσι αργά ή γρήγορα το εργαλείο καταλήγει στα σκουπίδια. Διότι ο κατασκευαστής έχει φροντίσει έτσι ώστε το εργαλείο των 100 ευρώ παίρνει μια μπαταρία που πουλάει 40ευρω. Την ίδια στιγμή φυσικά με 90 ευρώ πουλάει το καινούργιο "δυνατότερο" εργαλείο.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν? Πολλά πράγματα :) Για αρχή το πιο εύκολο είναι να πετάξουμε τις μπαταρίες και να το συνδέσουμε με το ρεύμα. Καθώς τα φορητά εργαλεία δουλεύουν με μοτέρ DC (δηλαδή συνεχές ρεύμα) για να το συνδέσουμε με την πρίζα χρειαζόμαστε έναν παλιο μετασχηματιστή. Αν το εργαλείο μας δούλευε με 9,6V μπορούμε χωρίς φόβο να του δώσουμε 12V και θα ειναι και πιο δυνατό :) Μια λεπτομέρεια που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα αμπερ του μετασχηματιστή. Τα περισσότερα εργαλεία τραβάνε άνετα 3-4-5 αμπερ (τουλάχιστον τα τρυπάνια που βρήκα εγω), άρα χρειαζόμαστε μετασχηματιστή αντίστοιχων δυνατοτήτων. Ένας καλός και εύκολος συνδυασμός είναι τα τρυπάνια που δουλεύουν στα 14.4V και τα οποια συνεργάζονται άψογα με έναν μετασχηματιστή παλιού λάπτοπ των 16V με 4-5Α. Ένας άλλος καλός συνδυασμός είναι οι παλιοί μετασχηματιστές των spotlight αλογόνου που δούλευαν στα 12V AC. Αυτοί οι παλιοί υπέρβαροι μετασχηματιστές μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε DC και συνήθως αντέχουν άνετα 5-6Α.

το συγκεκριμένο τρυπάνι της φωτογραφίας με την τροποποιημένη μπαταρία, κρατά πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα τρυπάνια της γενιάς του, μπορεί να φορτιστεί μερικώς χωρίς προβλήματα μνήμης και είναι πιο δυνατό καθώς τα V που του δίνουμε είναι τουλάχιστον 9.3 (μέχρι 11.5 με γεμάτες μπαταρίες)


μια δεύτερη λύση είναι να του αλλάξουμε τις μπαταρίες και να βάλουμε μερικές από τις αγαπημένες μας 18650 μπαταρίες λάπτοπ που έχουμε βρει. Ένα τρυπάνι 9,6V χρειάζεται 3μπαταρίες σε σειρά δηλαδή 10.8V και θα είναι και λιγο πιο δυνατο απο το original μόλις αγοράστηκε και μαλιστα χωρις τα φαινόμενα μνήμης που είχε με τις αρχικες μπαταρίες Ni-Cd. Όμως όπως λέγαμε παραπάνω, οι μπαταρίες λιθιου δεν αντέχουν τις πολυ σκληρες αποφορτίσεις και 5Α σε μια μπαταρία που αντέχει μόλις 1Α είναι αρκετή δουλειά. Πως το λύνουμε αυτό το πρόβλημα? Με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να βάλουμε περισσότερες μπαταρίες παράλληλα. Έτσι 3 μπαταρίες παράλληλα και 3 σε σειρά μας δίνουν πάλι 10.8V αλλά τώρα το ρεύμα των 5Α μοιράζεται δια 3 οπότε η κάθε μπαταρία τρώει 1,6Α. Κι αυτό πολύ είναι γενικά για μια μπαταρία με χωρητικότητα 1200mAΗ αλλά όχι τραγικά πολύ. Κυρίως διότι το ηλεκτρικό τρυπάνι δεν το χρησιμοποιείς συνεχόμενα. Δηλαδή βιδώνεις μια βίδα, κάνεις δύο τρύπες, σταματάς και ξανα από την αρχή. Αυτό το σταμάτα, ξεκίνα αφήνει τη μπαταρία να ξεκουραστεί και να μην ζεσταθεί από την υπερφόρτωση.


Ένα ζήτημα που μπορεί να προκύψει με τις μπαταρίες λιθίου, είναι ότι το μέγεθός τους μπορεί να ξεπερνά το μέγεθος του κουτιου που είχε τις παλιές μπαταρίες. Ζήτημα που λύνεται με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος είναι να μειώσετε τις μπαταρίες που έχετε υπολογίσει να βάλετε. Ο δεύτερος (που φαίνεται και στη φωτογραφία) είναι να προσαρμόσετε τη θήκη των μπαταριών στις νέες συνθήκες και ο τρίτος είναι να βάλετε τις μπαταρίες σε άλλο κουτί και από εκεί να συνδέετε με καλώδιο το τρυπάνι. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να κουβαλάτε τις μπαταρίες στη ζώνη μεν, αλλά το τρυπάνι γίνεται εξαιρετικά πιο ελαφρύ και εύχρηστο.


Δεν είναι καθόλου παράλογο λοιπόν να πούμε πως το ηλεκτρικό τρυπάνι που βρίσκεται στον κάδο των σκουπιδιών του γείτονα, μπορεί να μετατραπεί σ' ένα ηλεκτρικό τρυπάνι με ανώτερα χαρακτηριστικά από αυτά που θα αγοράζατε καινούργιο, κι όλο αυτό ονομάζεται διαφορετικά και upcycling.



Χρήση του κυκλώματος της μπαταρίας του λάπτοπ

πρόσφατα δύο φίλοι ζήλεψαν και ήθελαν κι αυτοί να αποκτήσουν φορητό τρυπάνι από τα σκουπίδια, αλλά το πρόβλημα μας ήταν ότι αυτοί δεν είχαν smart charger. Αντί να αγοράσουν λοιπόν σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε το κύκλωμα που διαθέτουν οι μπαταρίες των λάπτοπ. εχουμε 2-3 από παλιές μπαταρίες και συνήθως αυτά τα κυκλώματα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να φορτίζουν 3 μπαταρίες σε σειρά. Σε λίγο θα τα δοκιμάσουμε και θα σας πούμε τις εντυπώσεις μας :)



Καινούργια τρυπάνια με μπαταρίες λιθίου

Πρόσφατα βρήκαμε στο χώρο ανακύκλωσης του δήμου ένα φορητό τρυπάνι με μπαταρίες λιθίου (πεθαμένες φυσικά). Ανοίγοντας το βρήκαμε ότι είχε μόλις 3 μπαταρίες 18650 σε σειρά. Η επισκευή ενός τέτοιου τρυπανιού είναι παιχνιδάκι καθώς δεν χρειάζεται να πειράξουμε σχεδόν τίποτα παρά να αλλάξουμε τις μπαταρίες, να τις κολήσουμε και να τις τοποθετήσουμε στη θέση των παλιών. Μια μικρή προσοχή χρειάζεται έτσι ώστε τα αμπέρ που τραβάει το τρυπάνι να μην γονατίζουν τις μπαταρίες. Καθώς το συγκεκριμένο χρησιμοποιούσε μόνο 3 σε σειρά αυτό σημαίνει ότι τα 2-2.5Α που τραβούσε είναι αρκετά για τις συνήθεις μπαταρίες των λάπτοπ. Πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε 6 μπαταρίες (ανά δύο παράλληλα και 3 σε σειρά), αλλά στο συγκεκριμένο τρυπάνι υπήρχε πρόβλημα χώρου, καθώς οι μπαταρίες βρίσκονταν στη λαβή κι όχι σε ξεχωριστό κομμάτι του τρυπανιού. Άρα για το συγκεκριμένο τρυπάνι καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε μπαταρίες με υψηλή πραγματική χωρητικότητα (αρα σκετικά καινούργιες) που να φτάνουν τα 1900-2100mAh.

Φυσικά άλλα μεγαλύτερα τρυπάνια με περισσότερες μπαταρίες λιθίου αποτελούν εξίσου καλό και εύκολο στόχο ακόμα και για μπαταρίες που δεν είναι πολύ καινούργιες. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι καθώς τα τρυπάνια αυτά είναι πιο καινούργια δεν τα βρίσκεις τόσο εύκολα στην ανακύκλωση