LED (διαφορετικά φωτιστικά)

Από Αποεμπορευματοποίηση
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τα πλεονεκτήματα των χειροποιήτων LED φωτιστικών είναι κυρίως η δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα φωτιστικό ακριβώς στις φωτιστικές ανάγκες που θέλουμε, η πρωτοτυπία του ντιζάιν και φυσικά η σχέση κόστους/ποιοτητας. Καθώς τα LED φωτιστικά χρειάζονται κάποιου είδους ψυξη, πολλές φορές φροντίζουμε έτσι ώστε η ψύκτρα να λειτουργεί ως μέρος του ντιζάιν. Ο στόχος αυτής της σελίδας είναι να δείξει μερικά τέτοια παραδείγματα φωτιστικών.


Το συγκεκριμένο φωτιστικό είναι πολύ απλό τόσο στη σύλληψη όσο και στην εκτέλεση του. Δεν δρέπει δάφνες ομορφιάς, αλλά μας επιτρέπει να φτιάξουμε μια φωτιστική ράβδο που μπορεί να μπει κάτω από ντουλάπια κουζίνας ή να φωτίσει πάγκους εργασίας. Τα δύο LED των 10W έχουν μπει παράλληλα και το τροφοδοτικό είναι κι αυτό των 10W, άρα συνολική κατανάλωση 10-11W στην πρίζα. Η ψύκτρα είναι προφίλ αλουμινίου μήκους 1 μέτρου σχήματος Π και πλάτους 3εκ. Το κόστος της ήταν κάτι μεταξύ 4-6ευρω. Τα LED κολήθηκαν πάνω στην ψύκτρα με θερμοαγώγιμη κόλα


εδώ βλέπουμε το ίδιο φωτιστικό εγκατεστημένο σε πάγκο κουζίνας. Μετρώντας τη φωτεινότητα στην βαση του πάγκου είχαμε γύρω στα 800-1000LUX που είναι υπεραρκετή για λεπτοδουλειές κουζίνας. Δυστυχώς στη φωτογραφία δεν φαίνεται το φωτιστική ράβδο LED από το ΙΚΕΑ που είχαν εγκαταστήσει στην άλλη άκρη και παρά το διπλάσιό του κόστος, φώτιζε σαν καντιλάκι μπροστά στο αυτοσχέδιο


Αυτό είναι ένα κλασικό 70s μεταλλικό σφαιρικό καπέλο, που είχε στόχο να μετατρέψει σε πιο σποτ τον φωτισμό των λαμπών πυρακτώσεως. Χρησιμοποιήθηκαν 3LED των 3watt σε σειρά με συνολική κατανάλωση στην πρίζα γύρω στα 7watt. Το καπέλο είναι από ατσάλι κι έτσι δεν έχει τόσο καλή θερμική συμπεριφορά όσο το αλουμίνιο. Από την άλλη τα LED των 3Watt παράγουν θερμότητα γύρω στα 2Watt που το ατσάλι μπορεί να απορροφίσει. Το φωτιστικό βρίσκεται πάνω από ένα τραπεζάκι του καφέ
Αυτό είναι ένα φωτιστικό πάκμαν. Το φαντασματάκι του πακμαν φτιάχθηκε από το κεφάλι ενός πλαστικού μπουκαλιού αναψυκτικού. Ψάξαμε για ένα μπουκάλι που να έχει ιδιαιτέρως σφαιρικό σχήμα στο πάνω μερος. Για το βάψιμο χρησιμοποιηθηκε λευκή λαδομπογιά στο εσωτερικό και κόκκινη λαδομπογιά από αερογράφο στο εξωτερικό για ομορφότερο φινίρισμα. Ως ψύκτρα έχει χρησιμοποιηθεί μία που βρήκαμε σε μια παλιά τηλεόραση. Χρησιμοποιήθηκαν πάλι 2LED λευκά των 3Watt (τα κιτρινωπά) και 2LED κόκκινα των 3Watt. πρακτικά τα χρώματα εναλλάσσονται με διακόπτη οπότε το φαντασματάκι πάκμαν ρίχνει λευκό και κόκκινο φως εναλλάξ.


Το ίδιο φωτιστικό από την έξω πλευρά. Τα πόδια κόπηκαν με ψαλίδι, όπως και μάτια άλλωστε (αμα είσαι ατζαμής φαίνεται). Το ελατήριο από το οποιο το φαντασματάκι κρέμεται, είναι απλό σύρμα τυλιγμένο γύρω από ένα σκουπόξυλο..
Ολόκληρο το φωτιστικό. Η ράβδος είναι μια ντίζα 6mm 1μέτρου των 60λεπτων, το μωβ που κρατα το καλωδιο στον τοιχο ειναι παιδική πλαστελίνη. Κάτω δεξιά δίπλα στο τροφοδοτικό βλέπετε και το διακόπτη που αλλάζει τα LED από λευκά σε κόκκινα/μπλε. Σε αυτή τη θέση είναι μπλε/κοκκινο αλλα το φλας δεν το αφήνει να φανεί. Πρακτικά όλο το φωτιστικό αποτελείται από 12LED των 3watt και ένα τροφοδοτικό με συνολική κατανάλωση 16-18Watt. Ο διακόπτης απλά καθορίζει σε πια σειρα θα πάει το ρεύμα, σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούνται μόλις τα 6 από τα 12LED. Τα λευκά έχουν σκοπό να φωτίσουν έναν πάγκο εργασίας ενώ τα κόκκινα/μπλε απλά να κάνου όλο το δωμάτιο ντισκο
Άλλο ένα φωτιστικό που χρησιμοποιεί ως ψύκτρα ένα προφιλ αλουμινίου νομίζω πλάτους 1,5εκατοστό. 3 LED των 3Watt με συνολική κατανάλωση 7Watt και το μωβ που βλέπετε πρέπει να ήταν ένα διακοσμητικό κάδρο για φωτογραφίες από το ΙΚΕΑ. Δεν είμαι σίγουρος γιατί το βρήκα σ' ένα παζάρι. Εντάξει θέλει καθάρισμα.
Το ίδιο φωτιστικό. Στη μέση είναι το τροφοδοτικό. Το έχω αφήσει γυμνό, καθώς ήταν η πρώτη μου προσπάθεια και ήθελα να εχω πρόσβαση. Μετά σχεδίασα το κουτάκι που βλέπετε και στα υπόλοιπα φωτιστικά και το τύπωσα στο 3d printer (όπως το pacman). Από την πάνω πλευρά βλέπετε 6LED του 1Watt μπλέ χρώματος. Η επιλογή μεταξύ μπλέ και λευκού γίνεται πάλι με ένα διακόπτη.
Χωρίς φλας. Τα μπλέ LED κοιτάνε προς τα επάνω καθώς έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα ambient μπλε φωτισμό. Δυστυχώς στη φωτο δεν φαίνεται το εφέ που δημιουργούν στο μπάνιο. Το πιο κοντινό που μπορείτε να φανταστείτε είναι το black light αλλά χωρίς το κουραστικό υπεριώδες του black light. Καθώς τα μπλέ LED βρίσκονται πολύ κοντά στο υπεριώδες φως (450nm τα μπλέ και γύρω στα 380nm το υπεριώδες), τα αντικείμενα που είναι πολύ λευκά ή φλούο φωσφωρίζουν αλλά όχι υπερβολικά. Αν έχετε περίοδο μην τρομάξετε καθώς το αίμα φαίνεται σκούρο μαύρο στο ίδιο φως
Το καπέλο αυτού του φωτιστικού είναι από ένα μπρούτζινο βρακί για γλάστρες. Αφού γυαλίσαμε τον μπρούτζο με σόδα και λεμόνι (εναλλαξ γιατί αν τα βάλετε μαζί αντιδρουν μεταξύ τους και καταστρέφετε το περιβάλλον φτιάχνωντας το πολύ επικίνδυνο διοξίδιο του άνθρακα lol) για να καθαρίσει και να γυαλίσει, του περάσαμε ένα στρώμα διαφανές βερνίκι προκειμένου να μην ξαναοξιδωθεί γιατί είμαστε και τεμπέλες και σιγά μην καθόμαστε να τρίβουμε κάθε τόσο. Το σύρμα που το κρατάει στο ταβάνι είναι μια λεπτή ατσάλινη κλωστή από αυτές που χρησιμοποιούν για κοσμήματα και είναι εξίσου πάμφθηνη. Γενικά όμως να προτιμάτε το χαλκό από τον μπρούτζο καθώς η απαγωγή θερμότητας του πρώτου είναι τριπλάσια από τους δεύτερου.
Το ίδιο φωτιστικό από κάτω. Στο κέντρο με πιο σκούρο χρώμα βλέπετε το κομμάτι που δεν έχει περαστεί βερνίκι και έχει ήδη να οξειδωνεται. 3 LED των 10Watt, δύο με θερμό λευκό (3000K) και ένα ψυχρό (4500K) μένα τροφοδοτικό των 20W και συνολική κατανάλωση γύρω στα 21-22W. Το φωτιστικό αυτό είναι πολύ δυνατό και σχεδιάστηκε για να έχω άπλετο φως στο γραφείο μου που κάνω όλες τις κατασκευές.
Ένα παρόμοιο φωτιστικό με το προηγούμενο. 2LED των 10W σ' ένα τροφοδοτικό των 15W. Αντί για μπρούτζο έχουμε χρησιμοποίσει ένα χάλκινο βρακί για γλάστρα. Η απαγωγή θερμότητας είναι τόσο καλή που όλο το φωτιστικό βρίσκεται γύρω στου 30-35 βαθμούς. Η γλάστρα πάλι τρίφτικε με καυτό ξύδι και σόδα (εναλλάξ) μέχρι να καθαρίσει και να γυαλισει. Μετά ένα στρώμα βερνίκι εκτός από εκείνα τα σημεία που θα κολήσουμε τα LED.
Αυτή η φωτογραφία δεν βγάζει πολύ νόημα χωρίς την επόμενη. Κρατείστε ότι πρόκειται για ένα LED λευκό των 10W κι ένα τροφοδοτικό των 8W μέσα σε έναν παλιό βραστήρα νερού που βρήκαμε στο δρομο. Τα λευκά καλώδια δεξιά πηγαίνουν έξω από το βραστήρα σ' ένα LED κόκκινο των 3Watt που δουλεύει όμως πολύ χαμηλά στο 1W.
Τώρα βγάζει λίγο περισσότερο νόημα. Το κόκκινο LED βρίσκεται εμπρός στην τρύπα που έριχνες το νερό και προβάλεται στον κοντινό τοίχο. Το εφέ είναι πιο δραματικό φυσικά όταν το δωμάτιο είναι σκοτεινό. Στο καπάκι ανοίξαμε πολλές τρύπες από την πίσω πλευρά προκειμένου να μη σπάσει η εξωτερική εμαγιέ επιστρωση. Όπως βλέπετε τις πρώτες δύο τρύπες τις κάναμε από μπροστά προς τα πίσω με αποτέλεσμα να σπάσει ένα κομμάτι του εμαγιέ (το σκούρο κομμάτι δίπλα στο χερούλι)
Λοιπόν αυτό το φωτιστικό έχει δύο λειτουργίες. Χωρίς το καπάκι είναι ένα επιδαπέδιο φωτιστικό που πρακτικά δημιουργεί ένα λευκό διάχυτο φως στο ταβάνι με μια μικρή κόκκινη λεπτομέρια στο πλάι. Με το καπάκι όμως πρακτικά αρχίζει και λειτουργεί σαν μηχανή προβολής. Η κάθε μικρή τρύπα προβάλει στο ταβάνι μια μικρή θολή εικόνα του τετράγωνου LED και το κόκκινο στο πλάι πια γίνεται πολύ πιο έντονο συγκριτικά