Κεροαλοιφές

Από Αποεμπορευματοποίηση
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Λοιπόν 3η εβδομάδα που ξεκίνησα να παίζω με τις κεραλοιφες, και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά ως εντυπωσιακά. Πριν μπω σε λεπτομέρειες, να σας πω ότι προσπάθησα να φτιάξω αλοιφή αποτελεσματική αλλά και εύκολη στην επάλειψη ( καθώς οι συνηθισμένες κεραλοιφές είναι πολύ σκληρές ), κ κυρίως να μην μπλέξω με δυσεύρετα υλικά κ περίπλοκες τεχνικές. είναι τέλεια για κάθε δέρμα , για το πρόσωπο κ τα χέρια

Η αρχική αναλογία που είχα ως μπούσουλα είναι:

  • 10 μέρη έλαιο
  • 4-5 μέρη υδάτινο
  • 3-3.5 μέρη κερί

όλα κατά βάρος (αν βάλετε αιθέραια έλαια μην τα υπολογίστε σε τπτ από τα παραπάνω καθώς μιλάμε για σταγόνες που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα) τώρα αναλόγως της συστάσεως που θέλετε μπορείτε να παίξετε ελαφρώς με τις αναλογίες. Στο υδάτινο στοιχείο συνυπολογίζονται το ροδόνερο, το αποσταγμένο νερό, το ζελ αλόης καθώς κ τα αλκοολικά διαλύματα (βάματα). τα τελευταία δεν “σπάνε” την αλοιφή. Στα έλαια κάντε ότι μείξη σας αρέσει, εγώ είχα ως βάση ισόποσο μέρη ελαιόλαδου ( απλό, ή εμποτισμένο με βότανα) και αμυγδαλέλαιου. Το τελευταίο είναι πιο απαλό και επίσης βοηθά το δέρμα.

Εκτέλεση

  1. Σε μπεν μαρί ( δηλαδή μεγαλύτερο σκεύος με ζεστό νερό) βάλτε ένα σκεύος που σας βολεύει, καλύτερα αρκετά μεγαλύτερο από την αλοιφή που θα φτιάξετε, για να μην ξεπατωθείτε στο καθάρισμα της κουζίνας.
  2. Βάζετε πρώτα το κερί , που λιώνει σιγά σιγά.
  3. Αν θέλετε να προσθέσετε και μέλι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή ( έβαλα μια κουταλιά της σούπας για ένα βαζάκι ~ 300 ml αλοιφής). αυτό είναι προαιρετικό.
  4. Μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας έντονα με πηρουνάκι , σαν ενσωματωθεί , βάζουμε κ το άλλο λάδι, πάντα ανακατεύοντας.
  5. Όταν ενσωματωθεί κ αυτό, αποσύρουμε από τη φωτιά το σκεύος μας και προσθέτουμε τα υδάτινα στοιχεία, πάντα ανακτεύοντας.
  6. Στο τέλος βάζουμε αν θέλουμε τα αιθέραια έλαια, και βιταμίνη ε..
  7. Όσο είναι ζεστό το μεταφέρουμε σε βαζάκι, κλείνουμε το καπάκι και το κουνάμε πολύ δυνατά για 1’( αυτό το κολπάκι είδα να βοηθά στο να φαίνεται πιο ομοιογενής η αλοιφή)

Τιπς

Μην απογοητευτείτε αν όσο είναι ζεστό το μείγμα ειναι νερουλό, γτ με το που πήξει .. θα πήξει :) Αν παρόλαυτα θέλετε να επέμβεται γτ είναι υδαρή , τότε βάζετε λίγο κερί σε μπεν μαρί κ σαν λιώσει βάλτε από πάνω την αλοιφή σας κ ανακατέψτε. Αν βγήκε σφιχτή τότε λιώστε την αλοιφή σε μπεν μαρί κ βάλτε υγρό στοιχείο επιπλέον κ ανακτέψτε Ακόμα πιο απαλή υφή είχα όταν χρησιμοποίησα το ηλεκτρικό σύρμα αυγού, αλλά είχα κάνει πουτάνα την κουζίνα. Δυστυχώς η ομοιογενοποίηση δεν είναι πλήρης, δηλαδή σαν βάλετε το δάχτυλο στο βάζο ιδρώνει η αλοιφή ( σαν να φεύγει το νερό της ), κ όταν τη μετέφερα από το μεγάλο βάζο σε μικρότερα βαζάκια έβγαινε αρκετό υγρό. αν σας ενοχλεί στην εμφάνιση τότε απλά βάζετε το βάζο με την αλοιφή σε αρκετά ζεστό νερό ( κλειστό εννοείτε) για κανα 2 λεπτάκια κ επανλάβετε το 6ο βήμα. Να ευχαριστίσω τις συνταγές της πανωραίας που ψιλοχοντροαντέγραψα.

Στην πρώτη αλοιφή που έφτιαξα, που ήταν για αλλεργίες, έκζεμα, ακμή, το ελαιόλαδο μου ήταν το μισό εκχύλισμα από χαμομήλι καλέντουλα αχίλλεια, κ το άλλο μισό σπαθόλαδο. το υδάτινο στοιχείο ήταν μισό ροδόνερο κ μισό τσάι από τα παραπάνω βότανα.Αυτή την έδωσα σε έναν φίλο για το έκζεμα κ τον βοηθά μέχρι στιγμής ( και έχει τέλεια μυρωδιά) Στη δεύτερη έβαλα λίγο μέλι κ αντί για τσάι βοτάνων έβαλα ζελ αλόης που έστυψα μέσα σε τουλπάνι ( να’αναι καλά η ρωσίδα γιαγιάκα που βρήκα στο youtube κ αντέγραψα γτ το αγγλόφωνο νετ είναι γεμάτο από δυσεκτελέσιμες προτάσεις ). Αυτή την έδωσα στις κυρίες κ έγινε ανάρπαστη. την τρίτη την έκανα πιο σφιχτή κ πρόσθεσα διάφορα αιθέρια έλαια, σπαθόλαδο,βάμμα πρόπολης κ βάμμα maclura pomifera * και είναι για εντριβές για μυϊκούς αρθριτικούς πόνους . Τα αιθέρια έλαια θα τα αντικαταστήσω σύντομα με εκχύλισμα βοτάνων σε ελαιόλαδο ή τσίπουρο , γτ δεν εμπιστεύομαι αυτά που βρίσκονται στο εμπόριο.


  • είναι ένα δέντρο που χρησιμποείται σαν καλλωπιστικό, κ έχει στη θεσσαλονίκη στο πάρκο δίπλα στο βασιλικό θέατρο, στο λευκό πύργο ανάμεσα στα πεύκα καθώς κ στα πανεπιστήμια. οι καρποί του πέφτουνε τέλη Οκτώβρη χάμω, κ κανείς δεν τους μαζεύει γτ δεν είναι βρώσιμοι κ δεν τους ξέρουμε στην Ελλάδα, από αυτό το βάμμα φτιάχνω αντικουνουπικό