Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Απομάκρυνση σκουριάς"

Από Αποεμπορευματοποίηση
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με ' Το να πετάξεις ένα εργαλείο ή μια κλειδαριά ή κάποιο άλλο αντικείμενο επειδή έχει σκουριάσ...')
 
(Καμία διαφορά)

Τελευταία αναθεώρηση της 19:24, 5 Οκτωβρίου 2015

Το να πετάξεις ένα εργαλείο ή μια κλειδαριά ή κάποιο άλλο αντικείμενο επειδή έχει σκουριάσει είναι εξαιρετικά σύνηθες, αλλά μάλλον άχρηστο. Διότι τα σιδερένια αντικείμενα μπορούν πολύ εύκολα να ξεσκουριάσουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Υπάρχουν στο ίντερνετ αρκετές μέθοδοι για την απομάκρυνση της σκουριάς από εργαλεία και άλλα σιδερένια αντικείμενα. Η πιο εντυπωσιακή είναι σίγουρα η ηλεκτρόλυση και η πιο επικίνδυνη η χρήση φωσφορικού οξέως. Στα πιο ανόδυνα οξέα είναι το ξύδι, αλλά συνήθως είναι πολύ μαλακό για τη σκουριά. Ο λόγος είναι ότι το ξύδι που αγοράζουμε έχει μόνο 6% οξικό οξύ. Κι έτσι πειραματίστηκα με μια εξαιρετικά απλή, αποτελεσματική και ασφαλή μέθοδο που βρίσκεται πολύ κοντά στη λύση του ξυδιού.

Καλωσήλθατε στο κιτρικό οξύ. Το κιτρικό οξύ ή Ε330 είναι ένα συστατικό που η βιομηχανία των τροφίμων χρησιμοποιεί σε δεκάδες προιόντα, τα αναψυκτικά είναι το πιο συνηθισμένο. Στο σπίτι το χρησιμοποιούμε συνήθως στις μαρμελάδες, ή τη βυσινάδα ως συντηρητικό και ρυθμιστή οξύτητας. Η σύνηθης μορφή του είναι μικροί λευκοί κρύσταλλοι λίγο πολύ σαν χοντρό αλάτι και το κόστος του μεταξύ 2 και 4 ευρώ το κιλό. Στην ουσία είναι σαφώς πιο φθηνό από το ξύδι, πιο αποτελεσματικό καθώς μπορούμε να φτιάξουμε διάλυμα με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και αποθηκεύεται πιο εύκολα καθώς είναι σε στερεά μορφή. Το μόνο μειονέκτημα που του βρήκα είναι σε αντίθεση με το ξύδι αν δεν ξεπλυθεί γίνεται λίγο κολώδες όταν στεγνώσει. (επίσης κάνει θαύματα με τα άλατα της τουαλέτας ή του βραστήρα νερού).


Απομακρύνοντας τη σκουριά

Εγώ έφτιαξα ένα διάλυμα περίπου 25% κιτρικού οξέως, ανακατέβοντας 100γρ κιτρικό οξύ με 300γρ βραστό νερό. Το διάλλημα παίρνει ένα κιτρινωπο χρώμα και εκεί μέσα βυθίζουμε τα εργαλεία που θέλουμε να ξεσκουριάσουν και τα αφήνουμε μερικές ώρες. Αν τα χαζέψουμε λίγο θα δούμε ότι δημιουργούνται μπουρμπουλίθρες στα σκουριασμένα σημεία και μπορούμε να βοηθήσουμε τη διαδικασία τρίβοντας μετά από μία δύο ώρες με τη σκληρή πλευρά ενός σφουγγαριού πιάτων, μια παλιά οδοντόβουρτσα ή μια βούρτσα. Η μηχανική απομάκρυνση της σκουριάς απλά κάνει τη διαδικασία πιο γρήγορη.

Μόλις ικανοποιηθούμε από το αποτέλεσμα, βυθίζουμε τα εργαλεία σε καθαρό κρύο νερό για να φύγει το κιτρικό οξύ, και μετά τα στεγνώνουμε αμέσως και προσεκτικά. Σε περίπτωση που βλέπουμε ακόμα λίγη σκουριά μπορούμε να δοκιμάσουμε να την απομακρύνουμε μηχανικά με μια παλιά οδοντόβουρτσα ή ένα βουρτσάκι. Πολύ συχνά η σκουριά φεύγει από πάνω σαν να ήταν βρωμιά.