Αρχική σελίδα

Από Αποεμπορευματοποίηση
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

To wiki της αποεμπορευματοποίησης.

Αυτό που βλέπετε είναι ένα wiki που έχει στόχο να κάνουμε την πλάκα μας και ταυτόχρονα να εξετάσουμε μερικές ιδέες και τεχνικές. Η γενικότερη ομπρέλα κάτω από την οποία βρίσκεται αυτό το wiki ονομάζεται απο-εμπορευματοποίηση.

Η απο-εμπορευματοποίηση είναι μια διαδικασία, στόχος της οποίας είναι να αντιστρέψει την πορεία εμπορευματοποιήσης του κόσμου που ζούμε. Και αυτή η διαδικασία είναι σημαντική, διότι θα μας επιτρέψει να ελέγjουμε περισσότερο τις ζωές μας προς τις διαδρομές εκείνες που επιθυμούμε.

Οκέι, ακούγεται λίγο θολό αυτό, αλλά γι' αυτό υπάρχει ολόκληρο το wiki (και ένα κομμάτι του μπλογκ), για να το κάνει (ελπίζω) λιγότερο θολό. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι είναι εμπορευματοποίηση και γιατί είναι σημαντική η αντιστροφή της, μπορείτε να ξεκινήσετε από εδώ. Αυτό το wiki έχει αρκετές καταβολές στον μαγικό κόσμο της τεχνικής, μια σειρά από άρθρα που τα έγραψα (εγώ, η δικτάτωρ techiechan) τον τελευταίο καιρό και τα οποία προσπαθούν να προσεγγίσουν ένα αξεδιάλυτο πρόβλημα:

Πως μπορούμε να ζήσουμε καλά μέσα σ' έναν κόσμο που δεν μπορούμε να ορίσουμε παρα μόνο σε ελάχιστα μικρές συνιστώσες του.

Στόχος της απο-εμπορευματοποίησης (από εδώ και πέρα α/ε) είναι να αυξήσουμε την ποσότητα και την ποιότητα των συνιστωσών που μπορούμε να ορίσουμε, ως άτομα, ως οικογένειες και ως κοινότητες. Δεν έχει σε καμία περίπτωση φιλοδοξία να αποτελέσει την απάντηση για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα (αυτή άλλωστε υπάρχει και είναι 42).

Αυτό όμως με τη σειρά του δεν σημαίνει πως παραιτείται από το δικαίωμά της να εξετάζει ή να τσαλαβουτά στο τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μία πολύ μικρή ιδέα ή τεχνική σε μεγαλύτερα σύνολα, όπως τα κράτη.

Το wiki χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τις τεχνικές και τις ιδέες τις οποίες θεωρώ εξίσου σημαντικές. Εδώ οφείλω μια εξήγηση.

Και τώρα που τελείωσα με την εξήγηση, να πω και μερικά τεχνικά. Το wiki είναι ανοιχτό σε όλους εκείνους που θέλουν να συμμετάσχουν και να γράψουν σε αυτό, φτάνει να γραφτούν ως χρήστες στο wiki (για λόγους spam control κυρίως).

Όλο το περιεχόμενο βρίσκεται κάτω από την άδεια CC-BY-NC-SA και πρόκειται για μια συλλογική δουλειά. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το δικαίωμα μου ως δικτάτορα, απόλυτου ανεύθυνου άρχοντα και δυνάστη, πατέρα, μητέρα και κυρίου να πειράζω το περιεχόμενο και τη μορφή κατά τη δικτατορική μου θέληση.

Καθώς όμως είμαι μία δικτάτωρ με κατανόηση, καταλαβαίνω πως αυτές οι αλλαγές μπορεί να μην είναι σε όλους επιθυμητές. Έτσι, έχω σκεφτεί την εξής λύση, κλεμμένη από την κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού. Κάθε χρήστης που δεν συμφωνεί με τις αλλαγές σε σημείο που να θέλει να μου κοπανήσει το κεφάλι στον τοίχο, μπορεί να ζητήσει μια κόπια του wiki προκειμένου να την κάνει ό,τι θέλει. Αυτό είναι το λεγόμενο forking το οποίο γλυτώνει το κεφάλι μου από υψηλές επιταχύνσεις απέναντι σε τοίχους και διασφαλίζει τον καθένα που συμμετέχει, ότι η δουλειά που θα ρίξει δεν θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης με τρόπους που ο ίδιος δεν συμφωνεί.

Μια άλλη τεχνική διαφορά από τη wikipedia είναι η εξής. Καθώς παρά τις καλές μας προθέσεις το wiki δεν θα περιέχει λήμματα για τα πάντα, είναι πολύ πιο εύκολη η περιήγησή του με βάση τις θεματικές ενότητες που βρίσκονται στο sidebar.

Το wiki χρειάζεται μερικούς adminηδες εκτός από εμένα, προκειμένου να διορθώνουν και να καλλωπίζουν τα άρθρα. Προκειμένου η δουλειά τους να μην είναι τόσο δύσκολη καλό θα ήταν πριν γράψετε ένα άρθρο να ρίξετε μια ματιά στο πως συντάσσεται ένα άρθρο.

  Σε περίπτωση που δεν θελετε να δημιουργήσετε νέο λογαριασμό για να επεξεργαστήτε το wiki
  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χρήστη cypherpunks με συνθηματικό cypherpunks01

Και τώρα που λύσαμε τα βασικά ας πάμε στο fun part. Καλό βόλι και ευχαριστώ για τα ψάρια.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και με τη ρύθμιση παραμέτρων θα βρείτε στους συνδέσμους: Οδηγίες για τροποποίηση του περιβάλλοντος εργασίας και Εγχειρίδιο χρήστη.

Το Wiki στήθηκε και παραμετροποιήθηκε από τον Tsili που ειναι και υπεύθυνος για τα tutorial