Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κυανοτυπίες (blueprints)"

Από Αποεμπορευματοποίηση
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε και η φωτογραφίες του φτωχού, αλλά στην ούσια τότε θα χάναμε...')
(Καμία διαφορά)

Αναθεώρηση της 14:36, 10 Νοεμβρίου 2015

Θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε και η φωτογραφίες του φτωχού, αλλά στην ούσια τότε θα χάναμε όλο το νόημα της κυανοτυπίας :)

Η κυανοτυπία είναι μια μέθοδος αντιγραφής του 19ου αιώνα η οποία συνέχισε να χρησιμοποιείται και στον 20ο μέχρι τα πρίντερ και τα πλότερ να γίνουν της μόδας και να φθηνήνουν. Από αυτή τη μέθοδο πήραν και το όνομά τους τα blueprints που λόγω των χημικών που χρησιμοποιούμε είναι πάντα μπλέ. Η βασική της ιδέα είναι τόσο απλή, όμορφη, εύχρηστη και με τόσες πολλές εφαρμογές που ώρες ώρες αναρωτιέσαι γιατί σκατά σταματήσαμε να τη χρησιμοποιούμε. Ας εξηγήσουμε όμως για αρχή πως φτιάχνεται μια κυανοτυπία

Η αρχή λειτουργίας είναι πολύ απλή. Το χημικό διάλυμα που χρησιμοποιούμε είναι φωτο-ευαίσθητο (κυρίως στη UV ακτινοβολία του ήλιου) κι όταν φωτίζεται μετατρέπεται σ'ένα βαθύ μπλέ ελεκτρικ. Όπου δεν το βλέπει ο ήλιος παραμένει στο χρώμα του υποστρώματος (ας πούμε λευκό χαρτί).

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των κυανοτυπιών είναι ότι καθώς το χημικό το απλώνουμε μόνοι μας στην επιφάνεια που θέλουμε να τυπώσουμε, μπορούμε πολύ εύκολα να τυπώσουμε μεγάλα ή μικρά μεγέθη, σε ύφασμα, σε ξύλο και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας :)


Χρειαζόμαστε μόλις 2 γενικώς ακίνδυνα χημικά (καμία σχέση με τις δαγκεροτυπίες που είναι πολύ πιο περίπλοκες και επικίνδυνες).


Η βασική συνταγή λέει:

125γρ Ferric ammonium citrate (το πράσινο δουλεύει πολύ καλύτερα) + μισό λίτρο απιονισμένο νερό 80γρ Potassium ferricyanide + μισό λίτρο απιονισμένο νερό

6γρ ζελατίνη ζαχαροπλαστικής (δεν είναι απαραίτητο αλλα βοηθάει τα χημικά να μη ρουφάνε πολύ αν τα απλώσουμε σε αποροφητικές επιφάνειες)

Στην ουσία ζεσταίνουμε 1 λίτρο νερό, διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη, το αφήνουμε να κρυώσει, το χωρίζουμε στα δύο και ανακατεύουμε το κάθε χημικό με το νερό του. Το ρίχνουμε σε αδιαφανή καλύτερα μπουκάλια και το φυλάμε σε μέρος σκιερό. Κάθε φορά που θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ανακατεύουμε σ'ένα μπολάκι ίση ποσότητα από το κάθε διάλυμα.

1 λίτρο χημικών για κυανοτυπίες θα μας φτάσει για περίπου 400-500 σελίδες Α4 ! Εμένα τα χημικά μου κόστισαν γύρω στα 25 ευρώ το καθένα για 500γρ σκόνης και άρα πρακτικά μπορώ να τυπώσω 1600σελίδες Α4 με 50 ευρώ δηλαδή κόστος σελίδας 3σεντς :)


Προεργασία

Θα χρειαστούμε ένα μπολάκι για να ανακατέψουμε τα χημικά, μια επιφάνεια που να μην λερώνει εύκολα


Μία μέρα πριν τυπώσουμε ανακατεύουμε δύο ίσες ποσότητες χημικών. 50γρ από το κάθε χημικό φτάνουν για 40 σελίδες Α4 περίπου. Μετά σε μέρος σκιερό και μακριά από τον ήλιο, παίρνουμε


http://www.alternativephotography.com/wp/processes/cyanotype/beat-the-blues-making-cyanotypes http://wp.radiertechniken.de/edeldruckverfahren-iii/cyanotypie/