Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Μηχανή ψωμιού (επισκεύη συντήρηση)"

Από Αποεμπορευματοποίηση
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με ' Είναι μια από τις αγαπημένες μου συσκευές κουζίνας, όχι γιατί δεν μπορείς να φτιάξεις ψωμί ...')
(Καμία διαφορά)

Αναθεώρηση της 16:14, 17 Οκτωβρίου 2015

Είναι μια από τις αγαπημένες μου συσκευές κουζίνας, όχι γιατί δεν μπορείς να φτιάξεις ψωμί και στο φούρνο, αλλά γιατί κάνει την όλη διαδικασία εύκολη και γρήγορη. Η βασική μηχανή είναι πολύ απλή και αποτελείται από εναν microcontroler για να επιλέγει τα προγράμματα, ένα μοτέρ για να κινεί το "αυτάκι" στον κάδο, μια αντίσταση για να ψήνει και ένα thermocouple για να ελέγχει τη θερμοκρασία. Εδώ κάτω παραθέτω τα πιο συνηθισμένα προβλήματα και τα γιατρικά τους.

Σε γενικές γραμμές οι περισσότερες μάρκες αντιγράφουν ένα ή δύο σχέδια και πολύ συχνά οι ψωμιέρες έρχονται από το ίδιο εργοστάσιο. Οι βασικές παραλλαγές είναι ο όρθιος κάδος (με ένα αυτάκι) και ο ξαπλωτός (με δύο αυτάκια).


αποσυναρμολόγηση

Συνήθως στο κάτω μέρος έχει μερικές βίδες ασφαλείας από αυτές που μας σπάνε τα νεύρα. Αν δεν έχετε μύτες ασφαλείας συχνά αυτές οι βίδες ξεβιδώνουν πιο εύκολα με πινσέτες. Γενικά αυτές οι βίδες δεν κρατάνε κάτι σημαντικό. Μέσα στο θάλαμο ψησίματος υπάρχουν κι άλλες βίδες που κρατάνε τα τοιχώματα του θαλάμου ενωμένα με τη βάση. Η αντίσταση έχει συνήθως άλλη μια βίδα με αυτάκι για να μένει στη θέση της. Προσοχή μην ξεβιδώσετε τον θερμοστάτη και μετά ξεχάσετε να τον ξαναβιδώσετε, διότι θα λειώσετε τα πλαστικά της συσκευής από την υπερβολική θερμότητα αργότερα.

Από καλώδια συνήθως θα πρέπει να αποσυνδέσετε τα δύο καλώδια του on/off και το ένα καλώδιο που συνδέει την οθόνη με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά στη βάση. Τέλος η βάση στερεώνεται στο πλαστικό με άλλες 3-4 βίδες, ευτυχώς σπάνια είναι ασφαλείας.


Απώλεια αυτιού

Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο πρόβλημα, αλλά δυστυχώς δεν υπαχουν τεχνικές λύσεις, εκτός από το να βγάζουμε το αυτί αμέσως μόλις βγάλουμε το ψωμί από την ψωμιέρα για να μη χαθεί στα σκουπίδια αν το ψωμί χαλάσει και το πετάξουμε.

Ο άξονας του κάδου δεν κινείται ή κινείται με δυσκολία

Αυτό είναι ένα ακόμα κλασικό πρόβλημα των ψωμομηχανών καθώς ο άξονας του κάδου δεν έχει ρουλεμάν και βασίζεται σ' ένα καμινέτο, πρακτικά τα δύο κομμάτια μέταλλο έχουν ακριβείς διαστάσεις με αποτέλεσμα η ζύμη να μην μπορεί να εισχωρήσει. Σε κάποιες ψωμιέρες με τον καιρό ο άξονας γίνεται δύσκολος στην κίνηση (δοκιμάζουμε με το χέρι).

Η βασική αιτία είναι το συχνό πλύσιμο του κάδου που σκουριάζει τον άξονα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πλένουμε το εξωτερικό του κάδου ή να το αφήνουμε μέσα στο νεροχύτη με τα νερά. Τις περισσότερες φορές το εσωτερικό του κάδου χρειάζεται ένα απαλό σκούπισμα και τίποτα άλλο.

Δυστυχώς δεν έχω βρει άλλη λύση από την πρόληψη γι'αυτό το πρόβλημα. Όμως αν ο άξονας κινείται με δυσκολία συνήθως δημιουργεί το επόμενο πρόβλημα που είναι

Φθαρμένη ή κομμένη ζώνη

Στην κάτω πλευρά της ψωμιέρας υπάρχει το μοτέρ που κινεί τον κάδο με ένα μικρό γρανάζι, μια ζώνη με δοντάκια κι ένα μεγάλο γρανάζι (γύρω στα 10εκ) από την άλλη πλευρά που κλειδώνει με τον άξονα του κάδου. Αν ο άξονας του κάδου είναι σκουριασμένος αυτό προκαλεί επιπλέον φθορά στη ζώνη που μπορεί να ξεφτίσει ή και να σπάσει. Επιπλέον μετά από 2-3 χρόνια είναι πιθανό η ζώνη να ξεχειλώσει ή το μεγάλο γρανάζι να γύρει λίγο προς την πλευρά του μοτέρ. Αυτά τα δύο έχουν συχνά το αποτέλεσμα να φεύγει η ζώνη από τη θέση της.

Αυτό το πρόβλημα το έφτιαξα τυπώνοντας με τον 3d printer έναν δακτύλιο στην περιφέρεια του μεγάλου γραναζιού που να δημιουργεί μια επιφάνια που να μην επιτρέπει στη ζώνη να "καβαλήσει" το γρανάζι και να φύγει (συνήθως προς την κάτω πλευρά). Τον πλαστικό δακτύλιο τον κόλησα με κυανοακρυλική κόλλα (στιγμής).


---