BatteryBank

Από Αποεμπορευματοποίηση
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα με τις batterybank του εμπορίου είναι η τιμή τους. Κι όταν δεν μας φταίει η τιμή τους, συνήθως μας φταίει η χωρητικότητά τους. Με λίγα λόγια, οι φθηνές battery bank σπάνια αποδίδουν την ονομαστική χωρητικότητα τους, πολλές φορές αποδίδουν στο μισό ή και ακόμα χαμηλότερα. Κι όσο για τις ακριβές, δύσκολα κάποια μπορεί να σιγουρευτεί ότι το υψηλότερο κόστος οφείλεται στην καλύτερη μπαταρία ή απλά στο κέρδος του εμπόρου.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να φτιάξετε μόνες σας μία battery bank και μάλιστα να σας κοστίσει ελάχιστα. Χρησιμοποιώντας βασικά παλιές μπαταρίες λάπτοπ. Τα υλικά που θα χρειαστούμε λοιπόν θα είναι τα εξής:


Υλικά

  1. Παλιές μπαταρίες λάπτοπ, δηλαδή συνήθως στοιχεία 18650. (δωρεάν)
  2. Ένας φορτιστής μπαταριών λιθίου με USB λιθίου TP4056 (λιγότερο από 1ευρώ). Υπάρχουν πια φορτιστές με undervoltage protection τους οποίους θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα για ένα battery bank. Στο ebay τους βρίσκετε ως USB 1A Lithium Battery Charging + Protection και κοστίζουν 1 ευρώ :)
  3. Ένα step up converter προκειμένου να μετατρέπει τα 3.7V των μπαταριών σε 5V USB (εξίσου λιγότερο από 1 ευρώ).
  4. Έναν διακόπτη on/off
  5. Ένα κουτί για να τα βάλετε όλα μέσα. Εδώ αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει :)


συνολικό κόστος λιγότερο από 2 ευρώ, αλλά πείτε 3 σε περίπτωση που τα αγοράσετε από κάπου πιο ακριβά.

(μια καλή πηγή για να αγοράσετε τα ηλεκτρονικά είναι το gc_electronics στο ebay)



Οδηγίες

Στην ουσία παίρνετε τις μπαταρίες του παλιού λάπτοπ (συνήθως 6 στοιχεία ανά μπαταρία) και τις συνδέετε παράλληλα. Δηλαδή όλα τα + μαζί και όλα τα - μαζί. Οδηγίες για το πως να το κάνετε αυτό υπάρχουν στο αντίστοιχο άρθρο. Μια ενδεικτική φωτογραφία πχ είναι αυτή.

Και αφού ετοιμάσετε τη μπαταρία σας προχωράτε στις υπόλοιπες συνδέσεις με τα ηλεκτρονικά όπως βλέπετε παρακάτω. Δηλαδή το -out του charger στο -in του stepup converter και το +out του charger στο +in του stepup converter. Μετά το Β- στο - των μπαταριών και το B+ στο + των μπαταριών και είστε έτοιμοι.

Σε όλο αυτό είναι καλύτερο να προσθέσετε και ένα διακόπτη on/off (μεταξύ του + των μπαταριών και του B+) προκειμένου να απομονώνετε τη μπαταρία όταν δεν την χρησιμοποιείτε. Οι διακόπτες λειτουργούν ως εξής. συνήθως έχουν 2 ή 3 αυτάκια. Αν έχουν δύο συνδέετε το ένα αυτάκι στο + της μπαταρίας και το άλλο στο b+ του charger. στην ουσία όταν ο διακόπτης είναι στο on αυτά τα δύο αυτάκια κάνουν επαφή μεταξύ τους κι όταν είναι κλειστός δεν κάνουν και έτσι το κύκλωμα δεν βλέπει τη μπαταρία.

Συχνά όμως αρκετοί διακόπτες έχουν τρία αυτάκια. Συνήθως το μεσαίο αυτάκι είναι το κεντρικό και όταν ο διακόπτης είναι από τη αριστερή πλευρά το κεντρικό κάνει επαφή με το αριστερό αυτάκι, όταν ο διακόπτης είναι γυρισμένος προς τη δεξιά πλευρά το κεντρικό κάνει επαφή με το δεξί αυτάκι. Αν έχετε τέτοιο διακόπτη, τότε απλά συνδέετε το + της μπαταρίας στο κεντρικό και το ένα από τα δύο ακριανά αυτάκια στο Β+ του charger. Έτσι στην ουσία όταν ο διακόπτης είναι από τη μία πλευρά το κύκλωμα θα δουλεύει ενώ όταν είναι από την άλλη όχι.


αριστερά βλέπουμε τον USB charger, στο κέντρο είναι η μπαταρίες και δεξιά το stepup converter















Πως δουλεύει το όλο μαραφέτι. Όταν θέλετε να φορτίσετε το Battery Bank σας βάζετε τον διακόπτη στο On και συνδέετε τo usb της μπλε πλακέτας με τον usb φορτιστή σας ή με τον υπολογιστή σας. Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Battery Bank, συνδέετε το USB στην πράσινη πλακέτα από τη μία πλευρά και από την άλλη στη συσκευή που θέλετε να φορτίσετε.

Τα φωτάκια πάνω στη μπλε πλακέτα (usb charger) σημαίνουν, κόκκινο φορτίζει, μπλε είναι πλήρως φορτισμένο. Ενώ τα φωτάκια πάνω στην πράσινη πλακέτα σημαίνουν πράσινο (ή κόκκινο μερικές φορές) πως είναι σε λειτουργία.

Τώρα ένα συνηθισμένο πρόβλημα με τα φωτάκια είναι ότι αυτά βρίσκονται επάνω στην πλακέτα και η πλακέτα μέσα στο κουτί άρα δεν τα βλέπετε. Μία λύση -η πιο απλή- είναι να μη σας απασχολήσουν . Αν όμως θέλετε να βλέπετε φωτάκια υπάρχει μια άλλη λύση λίγο πιο περίπλοκη. Θυμάστε όταν είσασταν μικροί εκείνους τους μικρούς φακούς που στην άκρη τους είχαν ένα μπουκέτο από λευκές ίνες που φωτίζονταν? Ε λοιπόν αυτές οι ίνες είναι στην ουσία οπτικές ίνες και θα χρειαστείτε δύο τρεις :) Διότι στην ουσία αν κόψετε μία από αυτές τις ίνες πχ στα 5-6 εκατοστά, κολήσετε τη μία ακρη της (κάθετα) πάνω στο λεντάκι με λίγη logo στιγμής και περάσετε την άλλη άκρη από μια τρύπα στο κουτί σας, τότε το φως του λεντ θα μεταφερθεί έξω από το κουτί. Το ξέρω είναι φασαρία , αλλά αν θέλετε φωτάκια είναι μια καλή και τσάμπα λύση :)


Όταν η μπαταρία αδειάσει εντελώς τότε το κύκλωμα προστασίας του usb charger θα ενεργοποιηθεί και θα κόψει την παροχή. Γενικά όμως (και αυτός είναι κανόνας για όλες τις μπαταρίες λιθίου) δεν είναι καλή ιδέα να αποφορτίζονται πλήρως. Θα ζήσουν πολύ καλύτερες και χαρούμενες ζωές αν τις αποφορτίζετε μέχρι τη μέση πχ.

Όταν δεν χρησιμοποιείτε το battery bank σας είναι καλύτερο να έχετε το διακόπτη στο off.


Και τώρα λίγο electronics porn από τα battery banks που εχω φτιάξει. Πέρα από την πορνογραφική αξία μπορείτε να δείτε και μερικές λεπτομέρειες από αυτές που περιγράφω παραπάνω.

το πρώτο batbank. το 1 ανάβει κόκκινο όταν η μπαταρία έχει αδειάσει, το 2 είναι το usb charger που φορτίζουμε τη μπαταρία και το 3 είναι η έξοδος, δηλαδή εκεί που συνδέουμε τη συσκευή που θέλουμε να φορτίσουμε
Το ίδιο έτοιμο στο κουτί του








Το δεύτερο batterybank που έφτιαξα. Οι κόκκινες επάνω είναι οι μπαταρίες. Από αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε. Το usb charger, το lowbat κύκλωμα (δεν το χρησιμοποιούμε πια γιατί δεν χρειάζεται λόγω της ύπραξης protection στον ίδιο τον φορτιστή, και τον step up converter
Το ίδιο κουτί κλειστό και έτοιμο. Βλέπουμε επιπλέον τον διακόπτη on/off και το φωτάκι του lowbat κυκλώματος (το οποιο πια δεν χρειάζεται). Το κουτί είναι ένα παλιό κουτί από ρούτερ